Hároméves országjáró körútján idén szeptember 18-án iskolánkba érkezett a NANOBUSZ.

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere elmondta, a program célja, hogy közelebb hozza a diákokhoz a természettudományokat. A nemzetközi szinten is magas óraszám ellenére ugyanis kevesen választják a továbbtanulás során a reál tárgyakat, és kevesen helyezkednek el természettudományi területen.

Hutter Iván, a GE Lighting európai igazgatója a sajtóeseményen elmondta, a General Electric vállalta a Nanobusz ultramodern világításának kialakítását: a kiállítótérben 80, magyar mérnökök által kifejlesztett LED-lámpa működik. Hozzátette: a nanotechnológia rohamosan fejlődik, az újabb eredményekhez pedig kreatív, újító gondolkodásra van szükség. 

A sajtótájékoztatót egy rendhagyó fizikaóra követte, amelynek keretében a vállalkozó kedvűek tesztelhették a szárazjég vagy a hélium hatásait, és belenyúlhattak a folyékony nitrogénbe is.

A nanotudomány korunk kulcstechnológiája, amely méltán áll az érdeklődés középpontjában: nagyszerű felfedezésekhez segíti a kutatókat, érdekes jelenségekkel kápráztatja el az érdeklődőket és közvetlen hasznot jelent a gazdaságnak" - mondtai Pálinkás József, az MTA elnöke, aki 1 éve az Akadémia előtt tartott sajtótájékoztatón útjára bocsájtotta a buszt. A nanotechnológia fejlődése forradalmasítja a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, a gyártási módszereket, az elektronikát és a textilipart.

 

 

Joomla Template by Joomla51.com