2018 júniusában egy különleges eseményen vett részt a Tamási csapata. A Health VentureLab  első része, a Health Venture Weekend lehetőséget adott csapatunknak arra, hogy a „start up“ lét alapjaival ismerkedhessünk meg, és kidolgozhassuk önálló vállalkozói ötletünket. Ez a workshop ugródeszkaként szolgált a mélyvízbe, a Health VentureLab inkubációs programjára.

A Health VentureLab 4 hónapon keresztül, heti rendszerességgel, 20, felnőttekből álló, esetenként több éves vállalkozói tapasztalattal rendelkező csapatnak kíván komoly szakmai támogatást adni üzleti céljaik megvalósításához. A program alapvető célja, hogy segítse egy-egy piaci termék előállítását és az értékesítéshez szükséges üzleti terv kidolgozását. Ehhez a 20 csapathoz kapcsolódnak a korábbi beszámolóban említett középiskolás csapatok, akiknek feladatuk lesz immáron nem csak egy hétvége erejéig, hanem a program lezárulásáig lépést tartani a komoly tapasztalattal rendelkező,  diplomás szakemberekből és orvosokból álló csapatokkal.

A VentureLab nyitónapjára érkezve, először szembesülnünk kellett a kihívás nagyságával. Ide már nem csak egy ötlettel érkeztek a csapatok, hanem logóval, honlappal, és több esetben termékük prototípusával is. Hamar be kellett látnunk, hogy míg júniusban azt gondoltuk, hogy eddig nagy lépéseket tettünk meg, addig most azt látjuk, hogy a mi eredményeink a több éve létező vállalkozásokéval összehasonlítva elenyészőek.  A nap folyamán csapatunk szakmai előadásokon vett részt, ahol a magánvállalkozás lépéseiről hallottunk, délután pedig lehetőség nyílt a programra érkező mentorokkal szakmai tárgyalásokra. A nap zárásaként megismerhettünk egy orvosi területen sikeres magyar magánvállalkozást is, továbbá 5 sikeres magánvállalkozó, befektető, és cégvezető tartott egy nyitott Q&A beszélgetést.

Összegezve a VentureLab nyitónapját, leginkább a kihívás nagysága maradt meg a csapatban. A júniusi diadal után a valósággal kellett szembenéznünk.  A „start up“ lét egy hosszútávú folyamat, és annál sikeresebb egy vállalkozás, minél több munkát tesz bele egy csapat. Ennek a hosszú útnak még csak az elején járunk, amit leginkább a Venture Weekend és a VentureLab programok különbségei mutatnak be. Itt már nem elég egy ötletet és egy tervet megfogalmazni, ki is kell őket próbálni a nagy világban, és csak azután lehetséges a továbblépés. Csapatunk feladata most az, hogy decemberre látványtervvel a kézben készen álljunk ötletünk első prototípusának előállításához.

Hutter Ottó, 12.a

Joomla Template by Joomla51.com